APITEKA KARNIKA SL APITEKA KARNIKA EN

APITEKA KARNIKA Trgovina

APITEKA KARNIKA

EKOLOŠKO ČEBELARSTVO, Maksimilijan Vajda (čebelarski mojster) in Martina Vajda (prva medena kraljica), naslov: Vinogradniška 41, 8330 Metlika.

Apiteka karnika Eko čebelji proizvodi

Odlikujejo nas:

TRADICIJA – IZKUŠNJE – VZTRAJNOST- INOVATIVNOST- SONARAVNOST – EKOLOGIJA

Naš moto se glasi: Več dejanj – manj besed.

APITERAPIJA je mogoča in učinkovita le z originalnimi čebeljimi proizvodi, ki so pridobljeni na naraven način, s poznavanjem čebelarske prakse  in  v  zdravem naravnem okolju.

Osnovni predpogoj  za APITERAPIJO je  čebelarstvo na stalnih lokacijah – stalnih stojiščih (stacionarno čebelarstvo) in iz takšnega stacionarnega čebelarstva pridobljeni čebelji proizvodi, kateri so tudi prestali  naravni test učinkovitosti, popolnosti in zadostnosti čebeljih proizvodov.

Gre za to, da iz stacionarnega čebelarstva pridobljeni čebelji proizvodi  vsebujejo  vse potrebno za preživetje čebel,  kar tudi pomeni, da ti čebelji proizvodi vsebujejo tudi vse tisto, kar človek potrebuje za  svoje življenje, zdravje in dobro počutje.

APITEKA KARNIKA prodaja  čebelje proizvode  iz Ekološkega čebelarstva Maksimiljan Vajda iz Metlike,  kar dejansko pomeni tudi neposredno  povezavo  od  čebelarja do kupca (potrošnika).

Gre za originalne in kvalitetne čebelje proizvode z garantiranim poreklom, ki so bili pridobljeni v zdravem naravnem okolju.

Čebelji proizvodi niso kemično obdelani, niti ne zmešani, niti  ne kakor koli kemično spremenjeni (kot naprimer: mešanica medu iz držav EU in držav, ki niso EU, ali kot proizvodi na osnovi medu, itd, kar so vse načini  zavajanja potrošnikov ali skrivanje porekla čebeljih proizvodov, ali načini kemičnih obdelav ali predelav čebeljih proizvodov).

APITERAPIJA je lahko učinkovita in kvalitetna, v kolikor se pri uporabi čebeljih proizvodov upošteva »Osnovne principe apiterapije.«

APITEKA KARNIKA ® je registrirana blagovna znamka, pri Uradu RS za intelektualno lastnino. Lastna blagovna znamka APITEKA KARNIKA ® zagotavlja trajno kakovost pri proizvodnji ekoloških čebeljih pridelkov in podlago za kvalitetno apiterapijo.

APITEKA KARNIKA

 

PRODUKTI

ZLATE KAPLJICE - 1600254897

ZLATE KAPLJICE

Zlate kapljice so  lasten in izviren proizvod družbe APITEKA KARNIKA, ki vsebujejo esenco apiterapije. Zlate kapljice so naraven proizvod,  ki  ...

ZLATE KAPLJICE

ZLATE KAPLJICE - 1600254897

Zlate kapljice so  lasten in izviren proizvod družbe APITEKA KARNIKA, ki vsebujejo esenco apiterapije.

Zlate kapljice so naraven proizvod,  ki  vsebuje  številne naravne elemente, ki jih potrebujejo čebele za svoje življenje in preživetje.  Enake naravne  elemente potrebuje tudi človek.

Zlate kapljice  uporabljamo na način, da  jih  lahko  večkrat na dan  damo do pet kapljic v kozarec 2 dcl. vode  in to vsebino popijemo. Kapljice se uživajo lahko daljše časovno obdobje, vendar vedno na način, da  telo izrazi potrebo in željo po njih, ter s prekinitvijo njihovega uživanja, ko  jih telo več ne potrebuje. Tudi tukaj  je  priporočljiv   omenjeni  osnovni  princip apiterapije  – VALOVANJE.

Zlate kapljice so v celoti naraven  proizvod  brez kakršnih koli kemijskih  dodatkov, proizvedene iz čebeljih proizvodov z dvema naravnima postopkoma predelave.

Zlate kapljice lahko  hranimo  v hladilniku  od odprtja do končne uporabe.

Nudimo dostavo izdelkov na dom naročnikov ali dostavo po pošti. Prosimo vas, da nas kontaktirate in se dogovorite za način dostave izdelkov.

APITEKA KARNIKA 009

MED

Med  se lahko uživa  v tekoči obliki (raztopljen ali segret)  ali v kristalizirani trdi  obliki. Naravni  med  kristalizira (postane trd). ...

MED

APITEKA KARNIKA 009

Med  se lahko uživa  v tekoči obliki (raztopljen ali segret)  ali v kristalizirani trdi  obliki.

Naravni  med  kristalizira (postane trd). To je naravna lastnost medu, ki dokazuje njegovo naravnost, izvornost in kvaliteto.   Iz te  naravne lastnosti medu  izvira  staroslovanski izraz  za med, in sicer: STRD.

Vsi načini uživanja medu so pravilni, vendar mora vsak posameznik prisluhniti svojemu telesu ter uživati med, vse dokler ga telo kliče po uživanju medu.

Ko posameznik začuti  zasičenost  z medom, preneha določeno obdobje uživati med ali omeji  uživanje medu in ga kasneje ponovno začne uživati. Med se mora  količinsko  uživati  po principu VALOVANJA.

Posameznik mora svoje telo navaditi na med, na okus medu in v telesu izoblikovati željo po uživanju medu. Potem je želja in  potreba telesa tista, ki uravnava potrebno zaužito količino medu.

V vsakem primeru je potrebno  za potrebe učinkovite in kvalitetne apiterapije uživati različne vrste medu, ter telo tudi navaditi na različne okuse medu.

Med  se uživa lahko neposredno, kot hrano, vendar je takšen način lahko  premočan (preobilen) za telo.  V teh primerih se  med  užije  z  majhno   žličko   v usta in se v ustih raztopi.

Mnogo bolj je primerno uživati med v obliki pijače, to je blage mešanice čaja  z dodatkom medu, katero  se lahko zaužije še toplo, ali pa se čaj pusti  osladkanega z medom več ur, ter se takšen čaj popije  hladen.

Prav tako  je mnogo bolj primerno, da  se med uživa ob drugi hrani, kot na primer namazan na kos kruha z maslom.

Med se lahko uživa kadar koli v dnevu  in tudi v kakršnih koli časovnih zaporedjih, pri čemer ni priporočljivo uživanje medu ali izvajanje apiterapije po principu farmacevtske logike (na primer  vsak dan zjutraj eno žličko, pa ob  poldnevu drugo žličko, itd.), pač pa izključno  po klicu in potrebi telesa. Enkrat več, enkrat manj, potem presledek in potem zopet, ko telo začuti potrebo. Tako telo samo regulira in določa, koliko medu in kakšne vrste medu  potrebuje. Gre za  že omenjeni  osnovni  princip apiterapije – VALOVANJE.

Nudimo dostavo izdelkov na dom naročnikov ali dostavo po pošti. Prosimo vas, da nas kontaktirate in se dogovorite za način dostave izdelkov.

APITEKA KARNIKA matični mleček

MATIČNI MLEČEK

Matični mleček  lahko uživamo neposredno  z vnosom v telo, da ga  na žlički zaužijemo (pojemo). Lahko se pa matični mleček  ...

MATIČNI MLEČEK

APITEKA KARNIKA matični mleček

Matični mleček  lahko uživamo neposredno  z vnosom v telo, da ga  na žlički zaužijemo (pojemo). Lahko se pa matični mleček  zaužije tudi na način, da se v kozarcu vode razstopi majhna žlička in se ga potem na takšen način popije.

Matični mleček  lahko uživamo kadar  koli  in tudi toliko časa, dokler  telo izkazuje potrebo.    Telo namreč  zelo hitro opozori, da  je bila zaužita že potrebna količina matičnega mlečka ter v tem primeru v telesu  sama po sebi preneha potreba po matičnem mlečku. Čez čas se pa ta potreba lahko ponovno pojavi, v kolikor je  v bližini na voljo matični mleček.  Gre za  že omenjeni  osnovni  princip apiterapije  – VALOVANJE.

Sveži  matični mleček je zelo močno živilo, ki se ga uživa le v manjših količinah.

Za potrebe učinkovite  in  kvalitetne apiterapije se uživa  svež matični mleček,  ki se ga ohranja pri nizkih temperaturah. Tako se  hrani  matični mleček v hladilniku in se ga v takšnem stanju uživa, saj  v tem primeru  resnično lahko zaužijemo  naravni in  izvirni  matični mleček, brez kakršnih koli  kemičnih obdelav.

Nudimo dostavo izdelkov na dom naročnikov ali dostavo po pošti. Prosimo vas, da nas kontaktirate in se dogovorite za način dostave izdelkov.

APITEKA KARNIKA 018

CVETNI PRAH

Cvetni prah  uživamo, kot hrano, torej  da  ga neposredno zaužijemo (pojemo). Lahko se pa cvetni prah uživa tudi  ob drugi ...

CVETNI PRAH

APITEKA KARNIKA 018

Cvetni prah  uživamo, kot hrano, torej  da  ga neposredno zaužijemo (pojemo). Lahko se pa cvetni prah uživa tudi  ob drugi hrani ali zmešan z drugimi čebeljimi proizvodi, na primer  z medom.

Cvetni prah  uživamo svežega, to je nabranega in  zamrznjenega, ali posušenega.

Cvetni prah  lahko damo  v jogurt in s tem obogatimo njegov okus.

Cvetni prah lahko uživamo tudi v kombinaciji z drugimi živili ter so vsi možni načini uživanja cvetnega prahu  pravilni.

Cvetni prah lahko uživamo večkrat na dan  po eno žličko, pri čemer  moramo uživanje cvetnega prahu prilagoditi  potrebam  telesa. Gre za  že omenjeni  osnovni  princip apiterapije  – VALOVANJE.

Nudimo dostavo izdelkov na dom naročnikov ali dostavo po pošti. Prosimo vas, da nas kontaktirate in se dogovorite za način dostave izdelkov.

APITEKA KARNIKA 001

PROPOLIS

Propolis neposredno  ni primeren  za hrano, niti ne za pijačo. Propolis   se lahko  uporabi pri izdelavi  krem ali  kozmetike ter ...

PROPOLIS

APITEKA KARNIKA 001

Propolis neposredno  ni primeren  za hrano, niti ne za pijačo.

Propolis   se lahko  uporabi pri izdelavi  krem ali  kozmetike ter na takšen način pride  v dotik s kožo.

Propolis  se uživa  pretežno na način, da se ga raztopi in potem v enem od medijev vnese v majhnih količinah v telo.

Propolis  se nahaja v  notranjosti  čebeljega panja  in na okvirjih  ter  se ga pridobiva  z mehanično odstranitvijo.

Propolis zelo blagodejno in pomirjujoče  deluje, če ga človek ovohava ali se ga dotika.  Vonj propolisa  je zelo močan in zelo tipičen ter se ga  ne da ponarediti.

Nudimo dostavo izdelkov na dom naročnikov ali dostavo po pošti. Prosimo vas, da nas kontaktirate in se dogovorite za način dostave izdelkov.

APITEKA KARNIKA vosek

VOSEK

Vosek ni primeren  za hrano, niti ne za pijačo. Vosek  se lahko  uporabi pri izdelavi  krem ali  kozmetike ter na ...

VOSEK

APITEKA KARNIKA vosek

Vosek ni primeren  za hrano, niti ne za pijačo.

Vosek  se lahko  uporabi pri izdelavi  krem ali  kozmetike ter na takšen način pride  v dotik s kožo.

Po drugi strani pa ima čebelji vosek  zelo pomirjujoč vonj  in tudi je  prijeten občutek  ob dotiku voska.

Čebelji vosek  prinaša v bližino človeka pomirjenost ter je tako že zadosti, v kolikor je v človekovem bivanjskem okolju prisoten vosek ter se ga človek večkrat na dan dotakne ali ga iz neposredne bližine podihne.

Primerno je tudi, v kolikor se kos voska občasno skuha v vodi, da se vosek raztopi in potem izhlapeva voda v prostor  z vonjem voska.  Tukaj mora biti  prisotna velika pazljivost, da   ne pride do poškodb  z vročo vodo ali  z  vročim voskom,  da ne pride do močnega vrenja  vode in voska, da je lonec primerno velik in da je nivo vode v loncu nižji vsaj do polovice lonca.   Na takšen način se v prostor vnese potrebna vlaga, svežina in vonj po vosku, ki je tudi za same čebele v čebeljem panju  zelo pomirjujoč.

Prav tako pa je možno  čebelji  vosek uporabiti pri izdelavi sveč ter  je gorenje sveče iz voska  zelo pomirjujoče in prijetno v prostoru.

Nudimo dostavo izdelkov na dom naročnikov ali dostavo po pošti. Prosimo vas, da nas kontaktirate in se dogovorite za način dostave izdelkov.

APITEKA KARNIKA strup

ČEBELJI STRUP

Tisti ljudje, ki so alergični na čebelji pik, ne morejo  uživati čebeljega strupa. Tisti ljudje, ki pa niso alergični na ...

ČEBELJI STRUP

APITEKA KARNIKA strup

Tisti ljudje, ki so alergični na čebelji pik, ne morejo  uživati čebeljega strupa.

Tisti ljudje, ki pa niso alergični na čebelji strup, lahko dopustijo, da jih čebela piči.  Neposredna posledica pika čebele je v tem, da  se želo čebele  zapiči v telo in  ga čebela  ne more več odstraniti. Takšna čebela, ki je pičila, potem  umre.

V kolikor bi čebela vedela ( tako razumsko, kot človek),  da v primeru, ko bo pičila, potem tudi umre, najbrž ne bi nobena čebela pičila.

Človek lahko prenese pik čebele, to je enega ali več pikov. Čebelarji lahko prenesejo več pikov čebel na dan, pri čemer je to odvisno od vsakega človeka posebej. Prav tako so  posamezni piki čebele za človeka različno boleči, vse odvisno na kateremu  delu  telesa je prišlo do pika čebele.

Nudimo dostavo izdelkov na dom naročnikov ali dostavo po pošti. Prosimo vas, da nas kontaktirate in se dogovorite za način dostave izdelkov.

APITEKA KARNIKA 010

POSLUŠANJE ČEBEL

Kadar  so čebele mirne, smo lahko v njihovi bližini, tako da jih slišimo. Zvok čebel ima podoben zven, kot da ...

POSLUŠANJE ČEBEL

APITEKA KARNIKA 010

Kadar  so čebele mirne, smo lahko v njihovi bližini, tako da jih slišimo. Zvok čebel ima podoben zven, kot da človek sedi ob reki in posluša njeno šumenje. To je zelo pomirjujoče  in  meditativno.

Čebele lahko poslušamo proti večeru, ko  je tudi  narava bolj umirjena in zelo lepo odmeva  šum čebel.

V kolikor pa je s posamezno čebeljo družino karkoli narobe, imajo čebele  poseben zvok, t.i. jokanje čebel,  kar vse  kaže na določeno porušenje ravnotežja v tej čebelji družini.

Čebele  se lahko posluša  vedno le na takšen način, da se pri tem čebel ne vznemirja.

bližina čebel apiteka karnika

BLIŽINA ČEBEL

Čebele  imajo v čebeljem panju poseben  vonj, posebno vlago  in tudi  posebno temperaturo. Čebelar vse to zaznava in vsrkava vase ...

BLIŽINA ČEBEL

bližina čebel apiteka karnika

Čebele  imajo v čebeljem panju poseben  vonj, posebno vlago  in tudi  posebno temperaturo. Čebelar vse to zaznava in vsrkava vase neposredno ob delu s čebelami.

Vsa čebelarska opravila je potrebno izvajati na način, da se pri tem čebel ne vznemirja.

Prav tako je potrebno paziti, da se čebelarska opravila izvajajo le takrat, ko so  za to primerni vremenski pogoji, to je zadostna temperatura in  izven deževnih  obdobij.

V teh okoliščinah se lahko sodeluje  pri čebelarskih opravilih čebelarja  in  se tudi lahko vdihuje vonj čebel ali vonj čebeljega panja, vendar vse ob popolni in primerni zaščiti čebelarja pred čebeljimi piki.

Drugače pa ni  kvalitetna apiterapija, v kolikor se zahaja  k čebelam in se moti njihovo življenje na način, da se jih večkrat odpira, da se jih vznemirja, itd. Strokovno čebelarstvo  namreč zahteva, da se čebele vznemirja le  takrat, ko je to potrebno. Zato ni primerno, da človek piha v čebele ali vdihuje zrak iz čebeljega panja, v kolikor se s tem prekomerno vznemirjajo čebele.

GALERIJA

POVPRAŠEVANJEKONTAKT

APITEKA KARNIKA  posluje v  trgovini na naslovu:

Naslov: Komenskega  ulica 40, 1000 Ljubljana, Republika Slovenija
Telefon: 041 774 697
E mail: Apiteka70@gmail.com
Direktor:  mag.Igor Vajda, univ.dipli.ekon.

 

Za vsa vprašanja o naši ponudbi izdelkov in storitev lahko uporabite spodnji obrazec.

 SVETOVANJE

Svetovanje

APITEKA KARNIKA je razvila »OSNOVNE PRINCIPE APITERAPIJE«, ki so podlaga za pravilno in učinkovito uporabo čebeljih  pridelkov.

APITEKA KARNIKA svetuje glede pravilnega in učinkovitega načina uporabe čebeljih pridelkov  in apiterapije.

APITERAPIJA  je način zdravljenja ljudi ali način ohranjanja zdravja ljudi z uporabo čebeljih proizvodov.

Ključno vprašanje glede pravilne in učinkovite uporabe čebeljih pridelkov in apiterapije je v tem, KAKO se uporabljajo  čebelji proizvodi.

Osnovna predpostavka pravilne in učinkovite apitarapije pa so originalni, kvalitetni in naravno pridelani čebelji proizvodi.

apiteka karnika eko čabelji izdelki

PRINCIPI APITERAPIJE

OSNOVNI  PRINCIPI  APITERAPIJE

1. BISTVO APITERAPIJE

APITERAPIJA je način zdravljenja ljudi ali način ohranjanja zdravja ljudi z uporabo čebeljih proizvodov.

KAJ so čebelji proizvodi je sicer dovolj  poznano, ni pa dovolj  poznano KAKO pravzaprav uporabljati čebelje proizvode?

Zato je bistvo pravilne, učinkovite, in kakovostne APITERAPIJE – KAKO UPORABLJATI ČEBELJE PROIZVODE?

Skratka, BISTVO APITERAPIJE je v tem, kako uživati in uporabljati čebelje proizvode, to je med, cvetni prah, propolis, vosek, čebelji strup, in tudi, kako  delati  s čebelami, kako strokovno in pametno čebelariti, kako poslušati čebele, kako  zagotoviti in izbrati čebelam njihov življenjski prostor, kako posegati v življenje čebel.

Skratka, APITERAPIJA ni samo v tem, KAJ so čebele in čebelji proizvodi, pač pa predvsem v tem KAKO uživati in uporabljati čebelje proizvode.

2. ČEBELJI  PROIZVODI

Za APITERAPIJO je potrebno uporabiti originalne, kvalitetne in naravno pridelane čebelje proizvode pridobljene v okviru STACIONARNEGA ČEBELARSTVA, kateri so tudi prestali naravni test preživetja čebel.

Za APITERAPIJO so potrebni le pristni in izvorni čebelji pridelki. Torej, v takšni vsebini in kvaliteti, kot so neposredno pridobljeni, brez kakršnih koli kemijskih sprememb ali dodatkov.

Čebelji proizvodi namreč že sami vsebujejo vse potrebne naravne konzervanse in tudi vse tiste naravne sestavine, ki jih čebele prinesejo v čebelji panj, da se čebelji proizvodi ohranijo in jih čebele porabijo, kadar  za to nastopi potreba.

Čebelji proizvodi se naj za potrebe APITERAPIJE uporabljajo le v pristni in izvorni vsebini, brez njihovega mešanja ali redčenja.

3. INDIVIDUALNOST in VALOVANJE APITERAPIJE

APITERAPIJA je vedno individualna, odvisna od vsakega posameznega človeka in njemu prilagojena.

Človekovo telo lahko samo uravnava potrebo po apiterapiji, torej kaj, kdaj in koliko zaužiti čebeljih proizvodov.

Človek lahko začne z apiterapijo kadar koli, in sicer tako, da ima v svoji vsakodnevni bližini čebelje proizvode in z njimi in njihovim okusom seznanja svoje telo.

Vsi načini uživanja čebeljih proizvodov so pravilni, pri čemer o tem odloča prvenstveno človek in njegovo telo.

Človek lahko uživa čebelje proizvode po svojem občutku in v skladu s vsakodnevno potrebo, v kolikor je človekovo telo navajeno na posamezne okuse čebeljih proizvodov.

Ko človekovo telo začuti, da ne potrebuje več čebeljih proizvodov, potem  za določeno časovno obdobje človekovo telo zavrača uživanje čebeljih  proizvodov, ali dopušča uživanje čebeljih proizvodov v manjših ali v drugačnih količinah. To je pravilen odziv človeka  pri uživanju čebeljih proizvodov, ki se kaže kot VALOVANJE. Na takšen način človekovo telo samo uravnava, koliko čebeljih proizvodov lahko posamezen človek  uživa in v katerih časovnih obdobjih.

Pri APITERAPIJI ne obstaja linearnost uživanja čebeljih proizvodov. To pomeni, da  ne obstaja  predpisana vrsta in količina čebeljih proizvodov, ki bi jo moral človek npr. vsak dan ob določeni uri  zaužiti oziroma  npr. vsak dan, določena vrsta in količina  čebeljih proizvodov.

4. ZMERNOST

APITERAPIJA omogoča človeku, da zaužije vse tisto, kar resnično potrebuje za svoje življenje.

APITERAPIJA  omogoča človeku, da živi  v skladu z naravnimi zakoni preživetja.

APITERAPIJA omogoča človeku, da prisluhne svojemu telesu, da  raziskuje svoje telo, da najde svoje ravnovesje in svoj  minimalni življenjski optimum.

5. NARAVNO  OKOLJE

APITERAPIJA  mora biti takšna, da se z njo prekomerno  ne posega  v  življenje čebel.

Čebele  je potrebno pustiti, da  živijo v zdravem okolju  in čim bolj  na  svoj naraven način, tako da se jih ne izpostavlja  stresu in vznemirjanju.

APITERAPIJA je lahko tudi v tem, da človek čebele zgolj opazuje, da  jih posluša, da je človek  v njihovi bližini, vendar vse tako, da se čebel pri tem ne  moti v njihovem naravnem okolju.

6. POPOLNOST  ČEBELJIH  PROIZVODOV

V čebeljih proizvodih je vsebovano in zbrano vse tisto, kar potrebujejo čebele za svoje življenje in preživetje. Vse te sestavine, katere potrebujejo čebele, potrebuje tudi človek.

Človek namreč ne ve, kaj naj vse zaužije, da bo zaužil vse tisto, kar  resnično potrebuje.  Po drugi strani pa obstajajo čebelji proizvodi, ki dokazljivo vsebujejo vse tisto, kar je potrebno za njihovo življenje in preživetje. Te čebelje proizvode namreč  čebele same preizkušajo s svojim življenjem in preživetjem, kar je najpopolnejši in najresničnejši naravni  test.

7. STACIONARNO ČEBELARSTVONARAVNI TEST KVALITETE ČEBELJIH PROIZVODOV 

V čebeljih proizvodih je vsebovano vse tisto, kar potrebujejo čebele za svoje življenje in za svoje preživetje, to je za nadaljevanje vrste posamezne čebelje družine iz leta v leto.

Čebele  najdejo v naravi  in prinesejo v čebelji panj  vse tisto, kar potrebujejo  za življenje in za  preživetje iz življenjskega prostora, ki je oddaljen v radiju  cca do  tri kilometre od  vsakega čebeljega panja.  Ta dolžina radija  življenjskega prostora ni znanstveno dokazana, vendar gre v vsakem primeru  za nek (končni)radij. Čebele živijo lokalno in letajo v vse smeri. Gre za to, da v vsakem primeru obstaja  nek končni prostor, ki  služi  za  potrebe življenja  čebel.

V kolikor čebele v tem svojem zaokroženem (določenem) življenjskem prostoru ne najdejo  vsega tega, kar  potrebujejo za svoje življenje in preživetje, potem  posamezna čebelja  družina propade (umre).

Zato je trajno življenje  čebel na določenem prostoru DOKAZ, da v tem omejenem življenjskem prostoru obstaja VSE tisto, kar čebele  potrebujejo za svoje življenje in za preživetje.

Iz tega  izhaja, da je v teh čebeljih proizvodih  iz konkretnega  življenjskega  območja, tudi  vse tisto kar je potrebno za življenje in preživetje čebel, ter samo ti čebelji proizvodi lahko služijo za potrebe učinkovite in kvalitetne APITERAPIJE.

STACIONARNO ČEBELARSTVO, to je čebelarstvo na stalni lokaciji omogoča pridobitev čebeljih proizvodov, ki vsebujejo vse tisto, kar je potrebno za življenje in preživetje čebel. To  je  zelo enostavna in povsem naravna  znanstvena  metoda za preizkus kvalitete  čebeljih proizvodov.

Le tako pridobljeni čebelji proizvodi lahko v polni meri služijo potrebam učinkovite in kvalitetne apiterapije, saj čebele to (naravno – znanstveno)  metodo  vsakodnevno  preizkušajo in potrjujejo s svojim življenjem in preživetjem.

Če  čebele na neki konkretni lokaciji ne najdejo vsega potrebnega za preživetje, potem ta čebelja družina propade (umre). V kolikor pa čebelja družina na neki lokaciji lahko živi iz leta v leto, to pomeni, da  ima na voljo kvalitetno in količinsko  vse potrebne čebelje proizvode. Tovrstni čebelji proizvodi  pa tako posledično omogočajo tudi človeku, da zaužij vse tisto, kar  njegovo telo potrebuje. Zato naj  le tako pridobljeni čebelji proizvodi služijo za  učinkovito in kvalitetno apiterapijo.

V kolikor pa čebelar prevaža čebele (PREVOZNIŠKO ČEBELARSTVO) iz ene lokacije na drugo lokacijo,  in tako čebele živijo v različnih življenjskih prostorih,  ni možno ugotoviti  in preizkusiti, ali je v teh čebeljih proizvodih vsebovano tudi vse tisto, kar potrebujejo čebele za svoje življenje in za svoje preživetje.  Čebele namreč morajo  s svojim življenjem in preživetjem potrditi in dokazati, da so  nabrale vse tisto, kar je potrebno za njihovo življenje in preživetje.

Pri prevažanju čebel, so čebelje družine  izpostavljene tudi  vožnji, stresnim situacijam, tresljajem, predvsem pa spremembi  življenjskih okolij  v različnih  klimatskim in prostorskih okoljih. Tako je onemogočena prilagoditev čebel na konkretno življenjsko okolje, v kolikor se  življenjsko okolje posamezne čebelje družine večkrat spremeni. Posledično temu pa lahko pride tudi do različnih sovplivov med različnimi  čebelami, do njihovega križanja ter do pomešanja njihovih genetskih  zapisov.

Prav tako  za potrebe apiterapije niso primerni čebelji proizvodi pridobljeni v mestih (naseljenih urbanih krajih – URBANO ČEBELARSTVO)  ali na krajih, kjer je veliko onesnaženje. Urbano čebelarjenje je sicer možno, vendar je zelo malo krajev, ki so za to primerni. Čebele namreč prvenstveno potrebujejo zdrava in varna življenjska okolja, mir, čim manj zunanjih motečih vplivov  človekovega življenja. Velja misel, »da se pride do dobrih čebelarskih mest (lokacij)  le po kozjih stezicah.«

Lastnost čebel je tudi ta, da čebele prinesejo v čebelji panj  vse ali veliko  najrazličnejših stvari, ki jih v svojem  omejenem življenjskem okolju najdejo.To pomeni, da čebele prinesejo v panj vse tisto, kar potrebujejo, kot tudi vse tisto, kar je lahko čebelam  tudi  škodljivo, umazano, neprimerno. Tako čebele prinesejo v čebeljni panj vse, kar je možno iz svojega  življenjskega okolja ter ta celotna količina prinešenega odloča o načinu življenja čebel in o njihovem preživetju.

Zaradi navedenega je potrebno  uporabljati in  izvajati apiterapijo  zgolj iz čebeljih produktov pridobljenih  v okviru stacionarnega čebelarjenja, ki je tudi postavljeno v zdravo naravno okolje,  ker so ti proizvodi prestali  naravno in tudi najbolj možno  učinkovito znanstveno  testiranje. To je  testiranje s strani čebel samih, in sicer: ali lahko čebele s tovrstnimi nabranimi čebeljimi proizvodi  živijo in preživijo na določenem življenjskem področju ?

Skratka, za potrebe izvajanja učinkovite in kvalitetne apiterapije niso najbolj  primerni čebelji proizvodi pridobljeni v okviru urbanega (mestnega) čebelarjenja ali  v okviru prevozniškega čebelarjenja. Ti proizvodi so sicer lahko tudi solidni čebelji proizvodi, vendar  pa niso bili  preizkušeni z naravno metodo preživetja čebel  na določenem življenjskem področju. Tako so za potrebe apiterapije  mnogo bolj primerni  čebelji proizvodi pridobljeni v okviru stacionarnega čebelarjenja v zdravem naravnem življenjskem okolju.

Pomembno je tudi poudariti, da so donosi čebeljih proizvodov  v okviru  stacionarnega čebelarjenja izključno odvisni od  vremenskih pogojev in naravnih danosti na konkretnem področju, pri čemer so prisotna  vsakoletna nihanja donosov, vendar pa  so ti donosi manjši od donosov v okviru intenzivnega prevozniškega čebelarjenja, ker je  stacionarno čebelarjenje v osnovo ekstenzivno.  Kar narava da, to čebele prinesejo v čebelji panj. Samo del tega naravnega daru ob strokovnem čebelarjenju lahko pridobi čebelar, dočim vse ostalo mora  pustiti  čebelam za  njihove potrebe.

8. RAZUMEVANJE  ŽIVLJENJA  ČEBEL

Človek  s  svojim  razumom težko razume življenje živali. Človek glede nase, na živalski svet, na naravo ter vesolje izključno iz  svojega (človeškega – razumskega) zornega kota.

Vendar pa človek, verjetno od živalskega sveta in življenja živali v živalskih skupnostih, še najbolj pozna  življenje čebel.

Čebeljo družino sestavljajo matica (mati), troti (očetje) in čebele. V kolikor čebelja družina želi preživeti, mora temu namenu posvetiti vse svoje moči. Vsi člani  čebelje družine, ki so individualna živalska bitja,   naredijo vedno  vse tisto, kar je potrebno, da skupnost kot taka preživi. Zato  posamezni člani čebelje družine, dajo prednost preživetju čebelje družine, kot pa  nekim lastnim  individualnim (na primer – človeškim, sebičnim, preračunljivim) interesom.

Posamezen član čebelje družine izven čebelje družine oziroma izven čebeljega panja ne more preživeti. V tem oziru  je življenje čebel nekako podobno življenju ljudi na zemlji, ki živijo, da preživijo v  življenjskih  skupnostih.  Osnovna človeška življenjska skupnost  je družina.  Podobno je pri čebelah, ki živijo, da preživijo v čebelji družini.

Čebele  ne poznajo  sočutja, milosti ali solidarnosti s posameznimi člani čebelje družine. Čebele ne trpijo v čebelji družini hromih, bolanih ali poškodovanih. Vsi takšni morajo iti ven iz čebelje družine (in umreti).

Prav tako  so posamezni člani  v čebelji družini le toliko časa, dokler so potrebni.  Tako čebele izženejo trote (moške) iz čebeljega panja, brž ko  jim ti niso več potrebni in so opravili svojo življenjsko nalogo, to je da oprašijo matico (mati).  Zaradi  navedenega morajo trotje umreti, in to takoj, ko  niso več potrebni za obstoj, življenje in preživetje čebelje družine.

Čebele porabijo vedno  le toliko hrane, kot jo potrebujejo za svoje življenje in preživetje. Četudi imajo čebele v čebeljnem panju več hrane in potrebnih snovi, se s tem, ne spremeni način življenja čebel, to je, da bi  potemtakem porabile več, kot potrebujejo.  V tem oziru človek praviloma ravna drugače, saj  svoje potrebe in ravnanja  prilagaja svojim zmožnostim.

Čebele potrebujejo  neki  minimalni optimum, vsega tistega, kar jim omogoča življenje in preživetje. Minimalni možen optimum hrane, naravnega okolja, obsega čebelje družine. Minimalni možen optimum omogoča ravnovesje.  Človek  nima mere in stremi  k tistemu, česar še nima. Človek se ne zaveda, kje in kaj  je to sploh zanj  minimalni možen optimum vsega potrebnega.

Zaradi navedenega  čebele ne smejo biti nikoli izven ali pod mejo  tistega  minimalnega optimuma, vsega tistega, kar jim omogoča življenje in preživetje. V nasprotnem primeru so čebele v neravnovesju, kar jim onemogoča preživetja.  Tako mora biti čebelarjenje vedno prilagojeno čebelam in potrebam njihovega preživetja.

Čebelarjenje mora biti vedno takšno, da so na prvem mestu zdravo življenje čebel v zdravem in naravnem okolju.  Čebelarjenje mora biti ločeno od logike kapitala in logike dobička. Čebelam je vedno potrebno dati tisto, kar je najboljše in najbolj zdravo za čebele.

Na čebelah se ne sme nikoli eksperimentirati, pač pa jih je potrebno pustiti živeti  v zdravem in varnem življenjskem okolju.